Štetje kart pri blackjacku

Štetje kart pri blackjacku

Štetje kart je tehnika in strategija, s katero se prednost igralnice zmanjša, možnost igralca za zmago pa neposredno poveča. Obstaja več načinov štetja kart, ki vključujejo enostavno, standardno in profesionalno štetje. Načini štetja se razlikujejo po zapletenosti in uporabljeni metodi. Če želite te tehnike usvojiti, morate imeti odličen spomin, učenje pa je dolgotrajno. Če se vzpostavijo določene okoliščine igre, je prednost na igralčevi strani. Prednost se prevesi na njegovo stran, ko je v krupjejevem kompletu kart več kart visoke vrednosti (desetice in karte s podobami) kot kart nizke vrednosti. Krupje oziroma igralnica je tako v slabšem položaju, saj lahko pravila krupjeja prisilijo, da dodatno karto povleče in ne odkloni. Igralec lahko dodatno karto odkloni pri katerem koli številu točk, krupje pa mora pri 16 točkah obvezno povleči dodatno karto. Več ko je v kompletu kart z vrednostjo 10, večja je nevarnost, da bo krupje izgubil. To je osnova za štetje kart pri blackjacku. Igralec lahko svojo stavo poviša, ko ve, da je možnost za zmago igralnice manjša. Spretni igralci, ki obvladajo štetje kart (znani kot preštevalci), lahko pridobijo pred igralnico prednost do 2,5 %, če uporabijo strategije štetja kart v kombinaciji z osnovno strategijo. Osnova za tehniko štetja krat je spremljanje razdeljenih kart. Stave se povišajo, ko so določene vrednosti presežene.

Enostavna metoda štetja kart pri igranju blackjacka

Enostavno metodo razumejo tudi začetniki. Temelji na preštevanju kart v kompletu, vrednih deset točk, glede na število preostalih kart nižje vrednosti. Več ko ostane kart visoke vrednosti, večja je možnost, da bo imel igralec dobro kombinacijo in da bo krupje izgubil (krupje mora vleči dodatne karte, dokler nima vsaj 16 točk). Velja tudi obratno: več ko ostane kart nizke vrednosti, večja bo krupjejeva prednost. Tega si ni težko zapomniti, saj je ena tretjina kart vrednih deset točk, tukaj pa so še asi, ki si jih prav tako ni težko zapomniti. Če v kompletu kart ostane več kot 1/3 od vseh kart »desetk« ali veliko asov, je najbolje, da stavo podvojite. V nasprotnem primeru je najbolje, da igralec svojo stavo prepolovi.

Standardno štetje kart pri igranju blackjacka

S standardno metodo štetja kart med igranjem blackjacka bolj natančno določimo razmerje med visokimi in nizkimi kartami. Vsaki karti je dodeljena številka, ko pa so karte razdeljene, se skupno število določi po naslednjem ključu:

  • + 1 za nizke karte: 2, 3, 4, 5, 6, 7
  • 0 za karti: 8 in 9
  • – 1 za karte z vrednostjo 10 točk
  • – 2 za ase

Če je pri razdeljenih kartah skupno število pozitivno, to pomeni, da je v kompletu ostalo več visokih kart, ki so vredne po 10 točk. Če pa je pri razdeljenih kartah skupno število negativno, je v kompletu ostalo več kart nizkih vrednosti. Višje ko je pozitivno skupno število, večja je možnost, da bo krupje izgubil, zato lahko igralec svojo stavo poviša. S povečevanjem negativnega skupnega števila se krupjejeve možnosti za zmago izboljšujejo. Igralec sprejema odločitve zgolj na podlagi izračunanega skupnega števila pri razdeljenih kartah. Na vašo skupno stavo ne sme vplivati to, kako uspešni ste bili v igri pred tem, torej če ste prej izgubljali ali zmagovali. Samo na ta način lahko najbolje izkoristite to strategijo igranja blackjacka. Hkrati se morate naučiti preštevati karte samodejno in hitro, da vas krupje pri tem ne zasači.

Profesionalna metoda štetja kart pri igranju blackjacka

Profesionalna metoda štetja kart ni nič novega. Je natančnejša in izpopolnjena različica standardne metode. Omogoča vam, da kadar koli med igro natančno opredelite možnosti in da na vsakem koraku prepoznate najboljše strategije. Dolgoročno gledano, so učinki te metode na splošno najboljši, a je to strategijo težko usvojiti, uspešna uporaba v praksi pa zahteva dolgotrajno in poglobljeno učenje in raznovrstne izkušnje. Na tem mestu nimamo dovolj prostora, da bi v celoti pojasnili in spoznali to metodo; priporočamo, da proučite strokovno literaturo, ki je na voljo na spletu.

Prednosti in slabosti štetja kart pri igranju blackjacka

Na začetku je treba poudariti, da kart ne moremo šteti v spletnih igralnicah, v katerih se komplet kart pri vsaki igri na novo premeša. Igralci, ki preštevajo karte, v klasičnih igralnicah niso dobrodošli, zato v njih sprejemajo različne ukrepe, da bi jim igranje preprečili. Takšni igralci se poskušajo skriti v množici, pogosto menjajo igralne mize, izogibajo se določenim igralnicam in se pogosto poskušajo izdajati za naključne turiste ali občasne igralce.

Blackjack