Osnovni pojmi blackjacka

Osnovni pojmi blackjacka

Blackjack: Najmočnejša kombinacija kart v igri. Le-ta je sestavljena iz asa in katere koli druge karte z vrednostjo 10 (npr. 10, J, Q in K).

Deljenje (Split): Če ima igralec v roki dve karti z isto vrednostjo, ju lahko razdeli in igra z vsako izmed njih posebej. Ta lahko nato stavi na obe karti in tako podvoji svojo stavo.

Dodatna karta (Hit): Izraz, ki ga uporabljajo igralci za zahtevo druge karte.

Enako število točk (Stand off): Žrebanje. Se nanaša na situacijo, ko tako igralec kot tudi delivec imata karte z isto vrednostjo. V tem primeru ni zmagovalca in delivec vrne stavo igralcu.

Kombinacija kart »hard hand«: Kombinacija kart »hard hand«. Situacija, v kateri igralec ne drži asa in je v nevarnosti od presežka naslednje dodatne karte.

Kombinacija kart »soft hand«: Se nanaša na situacijo, ko igralec ima asa.

Ne povleci (Stand): To se nanaša na situacijo, ko igralec ne želi prejeti nove karte.

Neuravnoteženo štetje (Unbalanced count): Neuravnoteženi sistem štetja kart. Se nanaša na sisteme, ko po seštevanju vrednosti vseh kart v kompletu dobimo številko, ki se razlikuje od 0.

Parni denar (Even money): Če igralec dobi kombinacijo blackjack in krupje izžreba asa kot njegovo prvo karto, bo igralcu ponudil »parni denar«. Igralec se nato odloči, če bo dobil 1:1 izplačilo (ponavadi dobite 2:1). To omogoča igralcu, da se izogne žrebanju in izgubi svoj denar.

Podvojitev/podvojitev prvotne stave (Double/Double down): Če ima igralec v svoji roki dobre karte, lahko podvoji svojo stavo. Krupje nato igralcu podeli zadnjo karto, nato pa se igra konča.

Presežek (Bust): Izguba, ki jo povzroči vrednost kart v roki, ki je višja od 21.

Uravnoteženo štetje (Balanced count): Uravnoteženi sistem štetja kart. V tem sistemu je plus/minus štetje kart vedno v ravnovesju. To pomeni, da če bi povzeli vrednosti vseh kart v kompletu kart, bi bil rezultat 0.

Zavarovanje (Insurance): Možnost, ki jo lahko uporabite, če delivec izžreba asa kot svojo prvo karto in ko lahko njegovo naslednje žrebanje privede do kombinacije blackjack. V tem primeru lahko igralec položi polovico svojih prvotnih kart na stran. Če delivec nato izžreba kombinacijo blackjack, bo igralec prejel povračilo zavarovanja v razmerju 2:1. Po drugi strani pa bo igralec, če delivec ne izžreba kombinacijo blackjack, izgubil svoje zavarovanje.

Žrebanje (Draw): Pomeni situacijo igralca, ko ta prejme svojo prvo dodatno karto (npr. po prvih dveh).

Drugi izrazi blackjacka so na voljo v terminološki bazi blackjack na blackjackonlineigra.eu. Pred igranjem je potrebno obvladati pravila igre. V nasprotnem primeru nikoli ne boste mogli v celoti uživati v igri in boste namesto tega morda razočarani zaradi nezmagovanja.

Blackjack