Pravila igre blackjack

Pravila igre blackjack

Blackjack – brezčasna igralniška igra

Z vstopom v svet igralništva se igralcu odstre pogled v igralnice in klube za igre na srečo. Prav tam se lahko sreča tudi z najbolj priljubljeno igro s kartami – blackjackom, ki ga poznamo tudi pod imenom »21«. V nasprotju z nekaterimi drugimi igrami na srečo so pravila za igranje blackjacka preprosta in enaka skoraj povsod po svetu. Preden začnete igrati za pravi denar, predlagamo, da se seznanite z osnovnimi pravili igre in poskusite brezplačno odigrati nekaj iger blackjacka na spletu.

Osnovna pravila in začetek igranja blackjacka

Blackjack se igra pri polkrožni mizi. Pri ravni strani mize je krupje, ki mu pravimo tudi delivec. Igralci sedijo pri zaokroženem delu igralne mize. Pri igranju blackjacka se uporabljajo francoske karte. Gre za običajne komplete kart, ki jih verjetno že poznate – vsebujejo 52 kart. V igralnicah se blackjack najpogosteje igra s šestimi kompleti kart.

Pred začetkom je običajno treba kupiti nekaj žetonov, s katerimi se igra. Igralec denar položi na igralno mizo in krupje ga zamenja za žetone v enaki vrednosti. Igralniška pravila igralcem praviloma ne dopuščajo, da bi igrali neposredno z gotovino.

Ko igralec dobi žetone, položi svojo stavo na določeno mesto na igralni mizi, potem pa se igra lahko začne. Delivec skrbno zmeša karte in vsem igralcem (tudi sebi) razdeli po eno karto, ki jo obrne z licem navzgor. Nato igralcem razdeli še po eno karto, pri čemer jo sebi obrne z licem navzdol, soigralcem pa z licem navzgor. Igro torej vsak igralec (vključno s krupjejem) začne z dvema kartama. Igralci se svojih kart ne smejo dotikati.

Zmaga pri blackjacku

Cilj pri blackjacku je premagati krupjeja. To se lahko zgodi, če igralčeva kombinacija presega vrednost krupjejeve ali če njegova kombinacija ne presega vrednosti 21, krupjejeva pa jo presega. »Popolna« zmaga se doseže s kombinacijo blackjack, ki jo sestavljata as in karta z vrednostjo 10.

Seštevek (vrednost) kart ne sme preseči 21, kar je najboljša možna kombinacija kart za zmago. Če to vrednost igralec preseže, stavo izgubi in igra se zanj konča. Porazu najpogosteje pravimo »presežek«.

Vrednosti kart pri blackjacku

Karte od 2 do 10 imajo nominalno vrednost, kar pomeni, da so vredne toliko točk, kot je označeno na njih samih.

Karte J (fant ), Q (dama) in K (kralj) imajo vrednost 10.

As (A) lahko ima vrednost 1 ali 11, odvisno od tega, kaj je za igralca primerneje.

Pravila igre blackjack

Ko delivec razdeli karte, igralec lahko določi, kako bi rad nadaljeval. Če nima kombinacije blackjack, ki jo sestavljata as in še ena karta z vrednostjo 10, ima več možnosti:

  • dodatna karta (hit/draw): igralec od delivca prejme še eno karto;
  • ne povleci (pass/stand): igralec ne povleče dodatne karte;
  • podvojitev (double): igralec stavo podvoji; v tem primeru od krupjeja prejme še eno karto in igra se konča;
  • deljenje (split): igralec karte razdeli na dve igri; če ima dve enaki karti, ju lahko razdeli in nadaljuje tako, da ju uporabi v dveh ločenih igrah, vendar je prvotno stavo treba podvojiti;
  • predaja (surrender): igralec se preda; če mu prvi dve karti nista pogodu, se lahko preda; v takem primeru izgubi polovico stave;
  • zavarovanje (insurance): gre za varnostno opcijo; Igralec stavi, da bo krupje dobil blackjacka; za zavarovanje lahko uporabi največ polovico stave, izplačilo pa je v razmerju 2 :1; toda verjetnost, da bo krupje dobil kombinacijo blackjack, pa je tako majhna, da se zavarovanje načeloma ne izplača.

Ko igralci izkoristijo vse možnosti, krupje razkrije svojo drugo karto. Če je seštevek krupjejevih kart 17 ali več, ne sme povleči dodatne karte. Če pa je vrednost njegove kombinacije kart 16 ali manj, mora povleči dodatno karto.

Za krupjeja velja, da je njegov as vedno vreden 11 točk, razen če vrednost kombinacije njegovih kart presega 21. Samo v tem primeru je njegov as lahko vreden 1 točko.

Če krupje preseže seštevek 21, vsi igralci, ki so še v igri, osvojijo vrednost glede na svojo stavo.

Če krupje ne preseže seštevka 21, zmagajo samo tisti igralci, katerih vrednost kart je najbliže vrednosti 21, obenem pa presegajo krupjejev seštevek.

Če ima igralec enako skupno vrednost kot krupje, je rezultat neodločen: igralec niti ne zmaga niti ne izgubi, svojo stavo pa lahko uporabi v naslednji igri.

Strategije igranja blackjacka

Blackjack je morda edina igra na srečo, pri kateri ima igralec dobre možnosti za zmago, če uporabi pravilno strategijo. Svoje možnosti za zmago lahko poveča s štetjem kart, pri čemer je pravzaprav potrebno le osnovno matematično znanje. Vseh kart ni treba šteti, dovolj je že, da se osredotoči na karte z vrednostjo 10. Pomembno spoznanje pri blackjacku je, da so karte z vrednostjo 10 načeloma dobre za igralca, karte z nižjo vrednostjo pa so na splošno boljše za krupjeja.

Blackjack